Hoe je met 21st century skills je persoonlijk leiderschap vergroot
Ik zie vaak dat leiders hun rol in een team definiëren in termen van daadkracht, ‘de kar trekken’ of overuren maken. (Persoonlijk) leiderschap in de 21e eeuw is echter meer dan alleen vooropgaan in de strijd en ‘niet lullen, maar poetsen’. Want zorg je er op die manier echt voor dat je iedereen meekrijgt? Ik denk van niet!
Een praktijkvoorbeeld: durven jouw medewerkers zich uit te spreken?
Tijdens het afgelopen DOOR management event hoorde ik het verhaal van een jonge verpleegkundige die op een ronde over de afdeling Neonatologie met een oudere, ervaren arts bij een veel te vroeg geboren tweeling aankomt. Zij weet van een nieuw middel wat deze baby’s kan helpen in deze nog precaire fase van hun leven. Ze merkt dat de arts hier niet over begint tegen de ouders, terwijl het juist bedoeld is voor gevallen als deze. Maar in haar achterhoofd heeft ze ook een incident van een week eerder, waarbij een collega haar jas uitgeveegd kreeg ten overstaan van al haar teamgenoten door deze zelfde arts, omdat ze een suggestie deed waar hij het niet mee eens was. Ze besluit daarom om haar mond te houden en door te gaan. Ze koos er dus voor om zich niet uit te spreken, uit angst voor een reprimande van haar meerdere en daarmee ook haar positie in haar team, ten koste van het vergroten van de overlevingskansen van deze tweeling.
Een onveilige werkplek is echter een breder probleem
Dit is een pijnlijk voorbeeld van hoe het mis kan gaan als een teamlid zich niet veilig voelt om haar expertise te laten gelden. Maar dit is geen op zichzelf staand voorbeeld en het is ook geen onderwerp dat zich beperkt tot alleen jongere generaties, vrouwen of sterk hiërarchische bedrijven als een ziekenhuis. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna één op de vijf Nederlanders zich op een of andere manier sociaal onveilig voelde op de werkplek. Dat kan zijn omdat er sprake is van discriminatie of het gevoel niet zichzelf te mogen zijn, maar het gaat ook over respectvol met elkaar omgaan, pesterijen en negatieve opmerkingen of ongelijke behandeling.
En dit is niet alleen een probleem ván jou, maar ook vóór jou als leider
En het is niet alleen een probleem van de leider, omdat het team niet zo productief is als het zou kunnen zijn. Ik zie dan ook vaak dat een team verlamd raakt, geen initiatief meer toont of beslissingen neemt. Zo komt het in een vicieuze cirkel terecht, waarbij jij als leider geen feedback meer krijgt vanuit je team, alle beslissingen op basis van je eigen kennis en ervaring neemt en het team daardoor vooral vanuit jouw onbetwiste eigen gelijk geleid wordt. Alle aapjes komen automatisch op jouw schouder terecht, terwijl je juist teamleden hebt om jouw leven makkelijker te maken. Lange dagen micromanagen is uiteindelijk jouw deel. Uiteindelijk zie ik dat leiders aan een dergelijke leiderschapsstijl onderdoor gaan. Het is energieslurpend en daarmee niet-duurzaam.
Benieuwd naar onze leiderschapstrainingen?
Bekijk ze hier!