Drie veelgemaakte aannames bij uitdiensttreding van (jonge) medewerkers
‘Jonge mensen? Die hebben zo weer een baan!’ of ‘Die redden zich wel op de arbeidsmarkt!’. Bekende gedachten voor je? Wellicht heb je ze al eens eerder voorbij horen komen in jouw organisatie. Hieronder zet ik drie veelgemaakte aannames bij het vertrek van jonge medewerkers én drie bijbehorende ideeën om dit beter aan te pakken door middel van het aanbieden van solliciatiecoaching op een rijtje:
- Jonge medewerkers hebben volop keuze op de arbeidsmarkt
Jonge medewerkers hebben mogelijk wat meer kennis van de huidige manier van netwerken en solliciteren. Maar dat betekent niet per se dat het gemakkelijker gaat. In deze fase heb je vaak nog geen groot netwerk opgebouwd of weinig werkervaring op je CV. Het is juist een fase waarin je jezelf nog moet (en zeker ook wil) bewijzen in het bedrijfsleven. De hulp van een professionele coach kan helpen om jezelf beter te positioneren in het bedrijfsleven.
- Wanneer je jong bent heb je nog geen grote lasten
Allereerst; dat weet je niet! Maar belangrijker nog, deze groep staat te popelen om zich te bewijzen en nieuwe stappen te maken. Ze zijn mogelijk ook bezig met het kopen van een eerste huis of er is een kindje op komst. Je wilt deze groep juist helpen om in belangrijke momenten in hun leven vertrouwen of support aan te bieden, om spannende momenten goed te begeleiden.
- De jongere generatie beweegt sowieso vaker van baan naar baan
Als dat zo is dan wil je juist een ambassadeur creëren. Iemand die vrijwillig of noodgedwongen jouw organisatie verlaat met hulp om snel naar een volgende baan te bewegen. Medewerkers die de kans krijgen om zich te verdiepen in de vraag: ‘Wat wil ik?', 'Wat past bij mij?’ gaan jou als werkgever heel dankbaar zijn dat er na hun vertrek nog aandacht voor hen was. Zo’n gebaar zul je niet snel vergeten.