Bellen met Ingrid. Een avontuur.
Vandaag had ik Ingrid aan de telefoon, een medewerkster van een online webwinkel. Het leek er sterk op dat Ingrid een ‘bad hairday’ had, of ze kwam erachter dat ze geen boterhammen in huis had toen ze die vanochtend wilde smeren. Want jeetje, wat was zij chagrijnig.
'Goedemorgen met Joey Brouns! Ik wil mijn sneakers retourneren omdat ik deze te klein heb besteld. Kunt u mij een retourformulier toesturen en kan ik bij u een maat groter bestellen?'
Voordat Ingrid antwoord gaf, dacht ze vast… Laat ik kort en bondig zijn. 'Nee, dat kan ik helaas niet' was haar antwoord. Goed zo Ingrid, je hebt gedaan wat je trachtte te doen. Kort en bondig zijn. Maar, denk je nu echt dat je mij helpt? Er volgt een stilte….
'Ik zal u mijn ordernummer geven, dan kan u mijn bestelling zoeken. Het gaat om ordernummer 54237-02'.
Er volgt wederom een stilte.. Deze stilte duurt wel heel erg lang. Zou ze van haar stokkie zijn gegaan doordat ze geen brood heeft gegeten vanochtend?
'Hallo, bent u daar nog?' Vroeg ik voorzichtig. 'Ja hoor, ik ben het even voor u aan het nakijken….' Was haar antwoord. Er ging een gevoel van opluchting door mij heen. Niet omdat Ingrid nog ademde, maar omdat ik niet hoefde terug te bellen om mijn verhaal opnieuw te vertellen. Door mijn opluchting nam ik wederom het initiatief.
'Ohh okay, en wat moet ik nu doen?' vroeg ik aan mevrouw ‘bad hairday’. 'Als u een ander paar schoenen wil, dan moet u die zelf bestellen op de website. Een retourformulier kan ik u wel opsturen.'
Kijk, nu komen we een stap verder. Jammer dat ik alle vragen moet stellen Ingrid, en dat je alleen aangeeft wat je kan doen. Het gevolg, ik voel weinig medewerking. Dus tja, dan zal ik ook maar vertellen dat ik graag het retourformulier ontvang. 'Wilt u mij dan het retourformulier zenden?' vraag ik Ingrid vervolgens vriendelijk.
‘Safe the best for last’ moet haar motto van de dag zijn geweest en sprak de legendarische woorden: 'Wat is uw e-mail adres?' SAY WHATTT?!?!?
Als je tegenover mij zou zitten terwijl ik Ingrid aan de telefoon had, dan zag je op dit moment mijn oren flapperen. Waarom vraag je mijn e-mailadres, Ingrid? Jullie weten mij driemaal daags te vinden om mij te verleiden met een aanbieding, ik heb een orderbevestiging ontvangen op mijn e-mailadres en dat al meerdere keren. Want tja, als sneakerfreaker bestel je nog al eens. Kortom: IK BEN KLANT. En jij hebt mijn e-mailadres niet? How come?
Ik weet mijn verbazing om te zetten in iets positiefs. Ik antwoord: 'ikbensexy@hotmail.com' (ja ja, dit is serieus een e-mailadres die ik als manager ooit voorbij heb zien komen op een CV in een sollicitatieprocedure 😄). Verhip, hoor ik daar een kleine glimlach. Ja hoor… Ingrid moet lachen. Yes!
'Meent u dat serieus?' Vroeg ze heel voorzichtig. 'Ik zie hier een heel ander e-mailadres staan'.
Ik ben blij dat ze moet lachen, maar mijn hart voor ‘hoogwaardig klantcontact is vanzelfsprekend’ huilt. Ze ziet mijn e-mailadres staan en vraagt er alsnog om. 'Je ziet vast staan j.brouns@doortraining.nl?' vraag ik. 'Ja' zegt ze. 'Dan zie ik het retourformulier wel verschijnen' zeg ik. Bedankt! Ze antwoord netjes met 'Graag gedaan, u heeft het al in uw mailbox.'
Ik neem afscheid met de woorden 'Bedankt voor de moeite, dag'. Op dat moment vraag ik mezelf eigenlijk af ‘welke moeite?!’. Ze wenst mij een fijne dag en we nemen afscheid door samen de verbinding te verbreken.
Mijn klantbeleving is negatief dankzij een dame die in haar functieomschrijving heeft staan: ‘Klanten telefonisch helpen waarbij je actief handelt om een positieve klantbeleving te creëren’. Het is een mooie omschrijving, maar hoe doe je dat dan?
Let op Ingrid: ik zorg er voor dat jouw 'bad hairday’ vanaf vandaag geen reden meer mag zijn om klanten onaangenaam te verrassen! In dit artikel deel ik praktische tips met je.