Max zijn reis bij DOOR
Terugblikkend, welke reis heb jij afgelegd bij DOOR?
In 1985 ben ik aan een reis begonnen die nog niet is afgelopen. Het is de beste zakelijke beslissing die ik ooit heb genomen. Al mijn dromen zijn gerealiseerd binnen een organisatie die zich op een unieke manier in de markt heeft laten zien. Elk jaar, elke opdracht en elk DOOR-event waren hoogtepunten. Daar komt bij dat mijn ambities en mijn ervaringen als topsporter naadloos pasten bij het DOOR-DNA dat bestaat uit ondernemerschap, eigenaarschap en (persoonlijke) groei. Van de verschillende rollen die ik heb mogen uitoefenen bij DOOR heb ik geleerd en genoten. Als trainer, coach, directeur, aandeelhouder en franchise ondernemer heb ik een grote rugzak gevuld die ik vanaf 1 juli wil uitpakken om andere ondernemers, ondernemende leiders en medewerkers te helpen groeien en succesvol te zijn.
De toekomst begint dus al direct na je vertrek bij DOOR? Wat ga je precies doen?
In ieder geval niet achter de geraniums zitten. Daarvoor ben ik nog te ‘jong’. Natuurlijk zullen Marion, mijn kinderen en kleinkinderen mij meer gaan zien. Heel kort gezegd: ik word een vindingrijke ‘olderpreneur’. Ik wil mijn wijsheid, kennis en ervaring delen met andere ondernemers, leiders en medewerkers. Waarom? Omdat senior ondernemers niet alleen succesvoller zijn dan jongere; hun ondernemingen houden het ook langer vol. Juist oudere ondernemers bedenken nieuwe dingen om succesvol te zijn. Omdat we ervaringsdeskundigen zijn.
Dat is een interessante insteek. Ik denk dat daaraan inderdaad behoefte is. Hoe zie je dat voor je?
Je ziet in de sport dat oudere sporters hun ervaringen, kennis en visie overdragen aan jonge talenten. Ze worden coach/trainer met het doel individuele sporters of teams beter te maken. Ook in de kunstensector zie je dat gelouterde musici aanstormend talent onder hun hoede nemen om hen te ontwikkelen en de fijne kneepjes van het vak te leren. Zoals de topvioliste Janine Jansen het verwoordt: ”Ik heb zelf veel geleerd, maar ik wist niet hoe ik dat door moest geven aan de jongere generatie”. Daar is zij wel naartoe gegroeid en vormt het lesgeven voor haar een bron van energie.
Hoe ga jij ondernemers, leiders en medewerkers daadwerkelijk helpen te groeien?
Veel bedrijven bevinden zich midden in een transitie. Ze willen bijvoorbeeld inclusiever, duurzamer of innovatiever worden. Dat betekent dat leiders en de medewerkers moeten mee veranderen en dat gaat vaak niet van een leien dakje. Daarin moeten zij begeleid en opgeleid worden zodat zij klaar zijn voor de toekomst.
De weg naar de toekomst ligt bezaaid met obstakels en teleurstellingen, maar ook met uitdagingen en kansen.
Organisaties die excellentie nastreven zullen zich extern moeten focussen op het bieden van excellente klantbeleving en intern op veerkracht & wendbaarheid, vitaliteit en medewerkerstevredenheid. Door mensen te leren met veranderingen om te gaan en eigenaarschap te nemen en ondernemerschap te ontwikkelen worden zij de trekkers van de verandering. Daarmee geef je ze ook perspectief, want mensen willen presteren en excelleren, uitgedaagd worden en zich ontwikkelen.