Blog

Zo benut jij de potentie van jouw communicatie optimaal

Amerikaans Business psycholoog Alan Schoonmaker deed in de jaren 70 onderzoek naar gedrag. Daaruit is DAS gedrag ontstaan wat nu dient als een perfect hulpmiddel om de potentie van jouw communicatie nog beter te benutten. In deze blog vertellen we jou er alles over!

Auteur: Gijs Megens

Datum: 15.07.2021

DAS leuk! Maar wat is bedoel je met DAS gedrag?

De afkorting DAS staat voor Dominant, Afstandelijk en Sociaal gedrag. Als het jou lukt om in te schatten welk gedrag iemand vertoont, dan kun je ook beter voorspellen hoe iemand zal reageren op jouw idee. Daarnaast is het DAS- gedragsmodel opgebouwd uit 2 tegenstellingen: machtstreven & geborgenheid en gesloten & open. 

Streven naar macht? Of zoeken naar geborgenheid? 
Machtstreven staat voor het initiatief willen hebben en keuzes durven maken. Geborgenheid gaat juist om het verbinden van mensen in een gemoedelijke, ontspannen sfeer. 

Open of gesloten communiceren? 
Open communicatie is extravert en uitgesproken, iemand die graag op de voorgrond staat. Gesloten communicatie is introvert, iemand die liever eerst nadenkt en dan doet. 

Dominant: Kom maar op!

Zoals je kunt zien in het DAS model scoort dominant gedrag hoog op machtstreven en een open communicatie. Dominant als woord kan wat hard en daarmee autoritair overkomen. Vervang het gerust voor doorzetter of doorpakker. Denk aan mensen die graag snel resultaat halen, winnen heel erg leuk vinden en een discussie niet uit de weg zullen gaan. Ook zijn ze erg overtuigd van de eigen mening en kunnen deze heel goed verwoorden. En dat is best wel makkelijk! 

Valkuilen zijn er ook. Dominant gedrag kan soms zo overtuigd zijn van de eigen ideeën dat het soms lastig is om te luisteren naar de argumenten en gevoelens van anderen. 

Pas jouw gedrag aan door het dominante gedrag veel complimenten en bevestiging te geven. Te vragen hoe deze persoon de situatie zelf aan zou pakken en vooral geen discussies te starten.  

Afstandelijk: Kun je wat specifieker zijn? 

Afstandelijk streeft naar macht op een meer gesloten manier. Vanuit het denken: kennis is macht. Afstandelijk gedrag neem letterlijk wat meer afstand op het werk. Om vanuit een afstandje net even wat meer de helicopterview te hebben. In een vergadering achterover zitten en bekijken: wat gebeurt er nu allemaal? En afstand tot mensen. Afstandelijk gedrag komt naar het werk om te werken en niet om vrienden te maken. Dat heeft veel voordelen, afstandelijk gedrag kan zich vaak onderscheiden door scherp en analytisch te zijn, bewaakt het overzicht en reageert weloverwogen. De valkuilen van afstandelijk gedrag? Afstandelijk gedrag wil weleens te veel analyseren voor ergens mee te beginnen, wat vertraging kan opleveren. Ook heeft het afstandelijk gedrag zelf minder behoefte aan acceptatie daardoor laten ze soms te weinig aan anderen hun betrokkenheid zien. Andere mensen vinden het hierdoor soms lastig om afstandelijk gedrag te peilen.  

Pas jouw gedrag aan door met feitelijke informatie te komen en open vragen te stellen aan het afstandelijke gedrag. Stel niet te veel persoonlijke vragen.  

Sociaal: Wil je mij aan nog iets meer inzicht helpen? 

Mensen met overwegend sociaal gedrag zoeken naar geborgenheid. Zij zijn de sfeermakers met een groot empathisch vermogen. Sociaal gedrag komt zowel open als gesloten voor. Sociaal open zijn de contactmakers die het anderen graag naar de zin maken. En sociaal gesloten zijn meer de 1-op-1 verbinders, op zoek naar een goed gesprek.  

Sociaal gedrag heeft veel voordelen omdat zij makkelijk contact maken met mensen en daarmee een grote aanwinst zijn binnen teams. Valkuilen zijn er ook. Sociaal gedrag neemt wat lastig stelling in en zal zich minder snel uitspreken omdat ze confrontaties liever niet aan gaan. En de zoektocht naar geborgenheid, erbij willen horen, kan ook onzekerheid met zich meebrengen, waardoor ze zich onnodig druk kunnen maken. En dat is wel eens lastig natuurlijk.  

Pas jouw gedrag aan door tijd te maken voor verbinding met het sociale gedrag. Kom niet direct ter zake, maar investeer eerst in de relatie. Stel persoonlijke vragen en laat zien dat jouw interesse oprecht is.  

Welke voorkeursstijl heb jij?  

Nu jij iets meer weet over Dominant, Afstandelijk en Sociaal gedrag ben je wellicht ook iets meer over jezelf te weten gekomen: welke voorkeursstijl heb jij eigenlijk? Bij DOOR kun je de DAS-gedragsscan doen, zo kun je precies zien hoe dit gedrag zich bij jou verhoudt. Je snapt jouw eigen gedrag dan beter en kunt het aanpassen op het gedrag dat je bij de ander ervaart. Op die manier kun je veel voor elkaar krijgen! 

Vraag de DAS-gedragsscan hier aan en laat je inspireren!