Samenwerken, de key
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is heel duidelijk in zijn stelling:
‘Wat mij betreft moeten alle soorten zorg verregaand blijven samenwerken, van verpleeghuizen tot ziekenhuizen en gehandicaptenzorginstellingen.’
De coronacrisis heeft één ding duidelijk gemaakt, namelijk dat onderlinge samenwerking cruciaal is om de zorgvrager (de patiënt, cliënt of oudere, afhankelijk van je doelgroep) maximaal van dienst te kunnen zijn. Nu hangt ‘samenwerken’ of ‘netwerken’ al lange tijd boven het zorglandschap. Of je nu een ziekenhuis, VG -of VVT-instelling bent, je hebt er vast al over nagedacht. En meerdere instellingen zijn ook druk bezig hun netwerk te bouwen en uit te breiden.
Ook zie je vaak dat dit netwerken (of relatiebeheer, what’s in a name) in zorgland een branchevreemde activiteit is. Organisaties denken anders, medewerkers handelen anders. Terwijl het nu, in deze bijzondere tijden, juist cruciaal is om samen met je ketenpartners de zorgvragers doelmatig te ondersteunen en te helpen. En tegelijkertijd natuurlijk verder te werken aan de juiste plek in de zorgketen, te zoeken naar efficiency door samenwerking en daarmee bij te dragen aan de continuïteit van de eigen organisatie. Waardevergroting in de keten voor zowel de zorgvrager als voor de zorggever dus.
De vraag is nu natuurlijk ‘En nu?’ Het mooie is dat je als organisatie natuurlijk altijd die keuze zelf maakt. Wel is het interessant om te leren van een aantal stappen die gerenommeerde zorginstellingen gemaakt hebben. Ik heb het plezier gehad bij meerdere zorginstellingen mee te mogen denken hoe je dit aanpakt. Als je verder wilt bouwen aan een solide plek in de zorgketen dan helpen een aantal stappen je: