Zeven ideeën om dit te bereiken!
- Verplaats je in jouw publiek
Begin nooit aan (het voorbereiden van) jouw presentatie, voordat je een goed beeld hebt van jouw ‘publiek’. Wie zijn het? Wat zijn de verwachtingen? Met welk gevoel of welke ervaring komen zij naar jouw presentatie? En met welke gedachte of emotie wil je dat jouw publiek na jouw presentatie naar buiten loopt?
- Zoek iedere zeven minuten interactie
Verbinding krijg je door interactie met jouw publiek. Je kunt dit natuurlijk op verschillende manieren doen; vragen stellen, een strandbal de zaal in slingeren, een stemming op een stelling of een quiz op maat via bijvoorbeeld de tool Kahoot. Door jouw publiek actief te betrekken komt jouw boodschap beter over.
- Vertel verhalen
Benut verhalen om jouw boodschap over te brengen. Een goede metafoor is nooit mis 😉. Gebruik verhalen die dicht bij jouw praktijk staan. Zie het voor je. Hoe échter de details en voorbeelden, hoe groter de impact. Een goed verhaal start bijvoorbeeld met een schets van ‘vroeger’ toen alles nog mooi was. Dan volgt ‘de uitdaging’, het dreigende gevaar dat plots opkomt. Uiteraard is er ‘de oplossing’ waar samen met de zaal aan gewerkt kan worden. ‘Hakuna matata’!
- PowerPoint is niet jouw presentatie
“Ben je klaar voor jouw presentatie?” “Ja zeker! Ik mail hem je wel even!” “Ik bedoelde niet of je sheets hebt gemaakt, maar of jouw presentatie staat”.
Een PowerPoint of andere hulpmiddelen zijn ter ondersteuning van jouw presentatie. Jouw presentatie is nooit een PowerPoint. Snap je? Als jouw presentatie een PowerPoint is, waarom neem je dan nog de moeite om op dat podium te klimmen? Je kunt jouw PowerPoint toch aan iedereen mailen? Bereid je dus altijd voor op jouw presentatie. Niet op jouw PowerPoint.
- Maak contact
Verbinding met de mensen die je wilt bereiken zorgt ervoor dat jouw boodschap beter landt. Ruim daarom alle ‘hulpmiddelen’ die het directe contact voorkomen, uit de weg. Wil je dus écht een interactie? Weg met de spreek gestoelten en de tafels. Zet een stap extra naar voren. Met de eerste rij net buiten de ‘sprekers-sproei-zone’. Je wilt jouw publiek immers in jouw enthousiasme niet per ongeluk jouw spraakwaterval laten voelen.
- Test, test, test
Sommige verrassingen kun je niet voorzien, maar veel zaken kun je wel voor zijn door een goede voorbereiding. Kom vroeg naar jouw zaal (nog voordat jouw publiek er is). Check het geluid, loop een keer naar achteren om te zien wat jouw publiek ziet, loop op en neer op het podium en vraag hoe het licht op jouw gezicht valt. Help jezelf door de opening van jouw presentatie op het podium te oefenen. Je voorkomt zo veel vervelende verrassingen en werkt aan jouw vertrouwen.
- Drie vragen om (jezelf) te stellen
Richt je voorbereiding op jouw publiek. Vertaal de boodschap die jij graag wilt delen naar een boodschap die het publiek graag hoort. Jouw woordkeus kan echt een verschil maken. Ik stel een opdrachtgever voor elke presentatie daarom altijd drie vragen:
- Wat wil je dat de mensen tegen mekaar zeggen als zij de zaal uitlopen?
- Wat mag iemand de dag erop spontaan tegen iemand zeggen die niet aanwezig was?
- Wat wil je dat er een jaar later is blijven hangen?
De antwoorden helpen mij om elke presentatie raak te laten zijn. Ook wanneer je zelf ‘opdrachtgever’ bent; Stel jezelf deze vragen vóór je start met jouw voorbereidingen. Wedden dat jij tot de meest pakkende inhoud komt?
Heb je vragen of wil je eens sparren over jouw presentatie? Neem gerust contact op! Wil je meer lezen in het DOOR-boek ‘Presenteren met passie’? Vraag hem gerust aan. We sturen hem graag op!