Blog

Focus op 2020 begint met keuzes maken

Madhu Mathoera werkt als manager commercie bij Sazas. Ze werkt hier niet fulltime, maar heeft daarnaast ook nog een bedrijf waar ze tijd in stopt. Hoe houdt zij de focus op 2020 binnen Sazas?

Auteur: Rianne Nieuwenhuize

Datum: 31.12.2019

Alles begint met bewustwording

Madhu stuurt bij Sazas 18 medewerkers aan van diverse teams (marketing en communicatie/accountmanagement/klantenservice en behoud en innovatie). Hoe houdt zij focus op 2020? “Het is belangrijk om keuzes te maken, in wat je wel gaat doen en wat je niet gaat doen. Daarin merk ik dat vaak alles mogelijk is en alles kan. Ik heb verschillende teams dus ik moet keuzes maken. Dus: wat gaat het doel worden voor 2020, en hoe ga je je doel stellen? Het start met bewustwording. Wat ga je doen? Ook moet je regelmatig de temperatuur meten; waar staan we, en doen we nog wel de goede dingen?”

Terugblikken en vooruit kijken

Hoe doe je dat als manager commercie? “Deels geef ik dat vorm met teamoverleggen. Daar blikken we terug op wat er is gedaan en je kijkt vooruit, naar het nieuwe jaar. Hier kijken we of de activiteiten van ons team bijdragen aan de doelen die wij willen bereiken. De bila’s die ik met medewerkers heb, zijn hier ook op afgestemd. Belangrijk is dat ik de focus moet houden. Maar óók de medewerkers; want zij hebben al veel op hun bordje liggen. Daar verandert ook regelmatig wat in. Bijvoorbeeld wanneer zij klanten spreken, klachten krijgen of een campagne goed loopt. Wat doen we wel, en wat doen we juist niet?”

Tips van Madhu voor bedrijven die (ook) graag focus willen houden:

• Een tip kan zijn: het werken met jaarplannen. “Elk team bij Sazas heeft een jaarplan. Samen met de directie/het MT blikken we daarop terug, een aantal keren per jaar. Tip: het is belangrijk om hier regelmatig bij stil te staan. Dus niet in de sleur terechtkomen en soms een andere afslag kiezen om toch je doel te bereiken.”
• “Blijf in gesprek met je mensen. Als ik focus heb is dat prima, maar mijn team moet dat ook hebben. Anders gaat het ook niet werken. Ik zit en sta op de werkvloer, letterlijk tussen de collega’s die ik aanstuur. Alle managers bij Sazas werken op flexplekken. Dan weet je ook meteen wat er speelt. En kan je hier direct op inspelen!”

Luisteren door je mond te houden

Jij stuurt veel soorten medewerkers aan. Hoe doe jij dat? “Ik probeer mij in te leven in de persoon en te levellen. Waar ben je goed in, en wat kan je verbeteren? Waar liggen de uitdagingen? Ik ga de dialoog aan, en luister.” Hoe word je een goede luisteraar? “Door je mond te houden. Probeer eerst de ander te begrijpen, voordat je zelf begrepen wilt worden. Weet je wat er speelt, dan kan je jouw verhaal toespitsen op de persoon die voor je zit, en de gemene deler ontdekken.”

Hoe ga jij om met decemberstress?

In deze decembermaand hebben veel mensen last van stress. Privé, maar zeker ook op het werk omdat veel zaken nog 'even' afgemaakt moeten worden voor het einde van het jaar. Hoe ga jij hiermee om? “De decembermaand is sowieso een drukke maand. Je wilt veel zaken afronden, en tegelijk een start maken met nieuwe dingen. Zorg voor goed agendabeheer. Maak keuzes om sommige zaken wel op te pakken, en andere zaken te laten liggen. December is ook een maand van reflectie. Wat ging er goed dit jaar? Ik heb zelf minder last van stress. Uiteraard ervaar ik deze tijd wel als druk. Als het echt te druk is, neem ik vaak een moment voor mezelf.”

Druk in je hoofd?

Madhu heeft nog een gouden tip: Ga bij jezelf na of je druk bent in je hoofd, of dat het puur de drukte op je werk is. Probeer hier scheiding in aan te brengen. En schrijf vervolgens op waar je druk mee bent. Dan ontstaat er weer ruimte en kan je zaken afvinken.