Blog

De zelf trainende manager

Wil jij als manager records met jouw team breken door ‘zelf te trainen’? De kunst van zelf trainen is, om niet alles in één keer te willen doen. Het gaat er om dat je steeds een detail verbeterd.

Auteur: Bob van den Heuvel

Datum: 11.09.2019

Houd het klein

Wil jij als managers records met jouw team breken door ‘zelf te trainen’? De kunst van zelf trainen is, om niet alles in één keer te willen doen. Het gaat er om dat je steeds een detail verbeterd. In deze blog van DOOR-trainer Bob van den Heuvel staan zeven ideeën die je kunnen helpen om als manager records met jouw team te breken door ‘zelf te trainen’!

  • Gebruik vreemde ogen

In de sport wordt veel getraind. De leider van het team is ook vaak de trainer. Hij is iedere dag bezig om het team te ontwikkelen en beter te maken. In het bedrijfsleven zijn we vaak geneigd om voor dit belangrijke onderwerp een ‘externe’ in te schakelen. Natuurlijk dwingen vreemde ogen. Juist deze vreemde ogen worden van nog meer waarde als je zelf ook je medewerkers traint.

  • Zet kleine stapjes vooruit

De kunst van het zelf trainen, is om niet alles in één keer te willen doen. Het gaat er om dat je steeds een details verbeterd. Probeer dus niet in vijf minuten de hele Customer Service Journey te oefenen, maar focus je op een klein onderdeel. Richt je bijvoorbeeld op het plannen van de afspraak of de mail die je schrijft. Dan ga je steeds kleine stapjes vooruit!

  • Doe de ‘pot’

Wanneer jij jouw training uitvoert, is het goed om voorafgaand over de opzet na te denken. Een manier om jouw training op te bouwen is volgens de POT. Dit staat voor ‘Presenteren’, ‘Oefenen’ en ‘Terugkoppelen’. Bij ieder onderdeel zijn andere zaken van belang. Wil je hier meer over weten? Stuur mij dan een mailtje en je ontvangt het e-boek ‘Zelf DOOR trainen’ met veel meer tips en achtergronden.

  • Wees je bewust van triggers

Wanneer je gaat trainen, leg je zaken bloot die beter kunnen. Dat doet iets met mensen. Wanneer je feedback geeft, wordt vaak het afweermechanisme in stelling gebracht. Deze triggers kennen drie vormen:

  1. De relatie trigger; wie ben jij wel niet dat je dat tegen me zegt?
  2. De waarheid trigger; klopt het wel wat je daar zegt?
  3. De persoonlijkheid trigger; maar… zo doe ik het nu eenmaal altijd!

Herken jij deze triggers als je feedback geeft? 

  • Benut de drieslag

Voorkom triggers door de drieslag te benutten tijdens het geven van feedback. Start door feitelijk te omschrijven wat je hebt gezien of wat beter kan. Geef vervolgens aan wat hier het gevolg van is en benoem als laatste hoe het de volgende keer nog beter kan. Leg daarbij de nadruk op het hoe en houd het praktisch!

  • Maak er een ritueel van

Mensen blijken gedrag het beste te veranderen door van nieuw gedrag een ritueel te maken. Wanneer je dus voor het eerste gaat trainen, is het slim om van deze wetenschap gebruik te maken. Zorg er dus voor dat je het niet éénmalig doet, maar regelmatig herhaald, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks!

  • Werk met structuur

Een manier om te trainen is door een oefening te doen met jouw team. Deze is gericht op een specifieke situatie die jouw medewerkers veel tegen komen in de dagelijkse werkpraktijk. De structuur die vragen bij een oefening voorkomt kan zijn:

  • Doel
  • Situatie
  • Werkwijze
  • Criteria
  • Taken
  • Tijd

Veel plezier met het zelf trainen van je eigen team. Heb je vragen? App me gerust op 06-47767869 of mail naar b.vandenheuvel@doortraining.nl.