Honk 10 - Nazorg
“Het kost 11 x zoveel moeite om een nieuwe klant te winnen dan een bestaande te behouden.”
Het is een gegeven waarmee door veel verkoopafdelingen (te) weinig wordt gewerkt: Na het binnenhalen van de netten, tuurt men direct de horizon af op zoek naar een nieuwe vangst. De gevangen vis ligt als het ware te rotten op het dek, dat orderverwerking of relatiebeheer heet.
Waarom zou je aan nazorg doen?
- Tevredenheid peilen van de klant
- Signalen op te vangen (over klachten en kansen voor meerverkoop)
- De basis te verstevigen voor uitbouw van de relatie, of de voortzetting van de relatie
Wat is belangrijk tijdens de nazorg
Tijdens nazorggesprekken is de kans groot dat je tegen klachten, maar ook tegen koopsignalen aanloopt. Eenvoudige opmerkingen tijdens het nazorggesprek kunnen al koopsignalen zijn. Denk hierbij aan:
- “Kunt u nog een brochure toesturen?”
- “De collega’s reageerden heel enthousiast”
- “Hoe kan ik een eventuele uitbreiding het beste bij de directie introduceren?”
- “De kosten zijn veel lager dan wij vooraf dachten”
Zo zijn er meer voorbeelden en achter elke opening gloort een kans. Vandaar dat actief luisteren en doorvragen tijdens het nazorggesprek erg belangrijk is!
Een nazorggesprek is ook een uitstekende gelegenheid voor een account om klachten of gevoelens van ontevredenheid te uiten. Veel accountmanagers gaan om deze reden nazorggesprekken uit de weg. Maar wanneer jij op de juiste wijze omgaat met een klacht en deze dus goed oplost, zul je zien dat klachten juist kansen zijn!!
Stille klachten zijn:
- “Het werkt goed, alleen jammer van de…”
- “Vervelend dat de meegeleverde instructies niet in het Nederlands zijn, maar we komen er wel uit.”
- “Jullie hebben het druk hè? Want het duurt lang voordat wordt teruggebeld.”
- “Het ligt niet aan jou, maar sinds ons laatste contact is het nu al de tweede keer dat…”
Hoe breng je goede nazorg?
Allereerst door jouw contactpersoon geregeld aandacht te geven. Dat kan telefonisch, per mail, maar beter is het om persoonlijk contact te onderhouden.
Vraag aan je contactpersoon naar de ervaringen: Wanneer deze goed zijn, durf verder te gaan. Vraag hierbij niet altijd om toestemming, maar vooral om vergiffenis. En ondanks dat veel ondernemingen de toegang tot hun gebouwen hebben beveiligd:
- Stap de afdeling op met de meeste gebruikers. Trakteer koek bij de koffie en luister naar de gebruikers binnen je account.
- Loop het magazijn binnen. Kijk hoe uw producten worden opgeslagen.
- Maak een praatje met de verkopers op de filialen en vraag naar de ervaringen.
- Bel de administratie en ga na hoe jouw facturatieproces aansluit bij dat van je klant.
Natuurlijk is het beter dat je deze initiatieven samen met je contactpersoon neemt. Soms levert eigen initiatief meer informatie op. Eenmaal terug bij de klant, stel altijd deze vraag: “Wie in jouw zakelijke kennissenkring reageert ook zo enthousiast als jou?” Degene die deze vraag beantwoordt, helpt je op weg naar nieuwe klanten, andere business units, vestigingen of leveringen in andere landen.