7 tips
1. Sympathie: mensen gaan graag om met mensen die zij aardig vinden
“Een klant kiest voor de vent, niet voor de tent.” Deze wijsheid klinkt nogal ouderwets, maar klopt wel. Want waar koop jij een volstrekt inwisselbaar product uiteindelijk liever? Toch ook bij iemand die jij aardig vindt? Probeer daarom te investeren in de relatie. Een warm compliment in je offerte over iets dat de klant of haar bedrijf heeft bereikt, gaat hierbij zeker helpen. Ook ervaren jouw klanten het als sympathiek wanneer je veel ‘je’ en ‘u’ gebruikt in je offerte in plaats van ‘ik’ en ‘wij’. Daardoor voelt je klant zich persoonlijk aangesproken. Bedank zeker ook jouw klant voor de kans die jij krijgt om een offerte in te dienen. Verder kun je overwegen om foto’s en korte biografieën van de teamleden die aan het project zouden werken, op te nemen. Dit maakt je team ‘echter’ en persoonlijker, wat de sympathie kan vergroten. En tot slot: probeer de woorden van de klant in jouw offerte te verwerken, bijvoorbeeld met letterlijke citaten. Hierdoor voelt je klant zich echt gehoord en begrepen. Want het gaat erom de klant te laten voelen dat je oprecht geïnteresseerd bent in wie ze zijn. Dat gaat de basis vormen voor een langdurige relatie.
2. Wederkerigheid: als jij een gunst doet, krijg je een gunst terug
Dit principe speelt in op het idee dat mensen eerder geneigd zijn iets terug te doen voor iemand die hen eerder iets heeft gegeven. Mensen voelen zich vaak verplicht om een eerder ontvangen gunst te retourneren. Zo kun je, voordat je zelfs maar een offerte stuurt, waardevolle informatie delen met je potentiële klant. Bijvoorbeeld met een gratis rapport, een marktanalyse, relevante tips, een gratis whitepaper. Je kunt in jouw offerte ook een gratis voorproefje van je diensten aanbieden. Zoals een gratis proefperiode, een sample of een demonstratie van je product of dienst. Het wederkerigheidsprincipe geldt ook wanneer je zichtbaar veel tijd en aandacht besteedt aan je offerte, zowel inhoudelijk als qua uitstraling. Daarmee geef je aan dat je het de moeite waard vindt om te investeren in je klant. Let op: garantie dat jij iets terugkrijgt, is er nooit. Dus als je iets geeft, doe dat dan wel oprecht omdat je dat meent. Ga er niet vanuit dat de ander jou iets teruggeeft zoals een opdracht of order.
3. Consensus (sociale bewijskracht): mensen hebben van nature de drang ‘erbij te willen horen’ Mensen kijken naar het gedrag van anderen om te bepalen wat het ‘juiste’ is, vooral in situaties waarin ze onzeker zijn. En het gedrag dat ze zien, kopiëren ze vervolgens, met als motivatie ‘als anderen het doen, dan zal het wel goed zijn’. Maak daarom in jouw offertes slim gebruik van testimonials en klantreferenties. Heeft jouw bedrijf een gunstige score op Trustoo? En op Google? Vermeld die in je offerte! Zo zijn wij er bij DOOR Training & Coaching reuze blij mee dat we een 4,8 scoren bij Google. Klinkt ook overtuigend, toch? Wat ook helpt is om statistieken of aantallen te laten zien. Bijvoorbeeld ‘Meer dan 1.000 anderen gingen jou voor’ of ‘Onze klanten zien gemiddeld een verbetering van 20%’. Verwijzen naar positieve artikelen in de media kunnen ook dienen als sociale bewijskracht. Door het principe van sociale bewijskracht toe te passen in je offertes, kun je de beslissingsangst van potentiële klanten verminderen. Daardoor krijgen ze meer vertrouwen in hun keuze om met jouw bedrijf in zee te gaan.