7 lessen uit het topbasketbal voor jouw team
Jarenlang trainde ik Nederlandse basketbalteams op het allerhoogste niveau. Ik leerde daar hoe groot de rol van het individu was bij het behalen van teamdoelen, zoals toewerken naar toernooien of finales winnen. Teams laten winnen door het beste uit mensen te halen werd mijn grote passie. Die lessen die ik daar leerde, pas ik nu toe bij jouw zakelijke training.
De lessen van topbasketbal toepassen op de werkvloer?
Uiteraard hangt er op jouw werkvloer geen basketbalring tegen de muur. En een klant binnenhalen is niet hetzelfde als een driepunter scoren, ook al is het gevoel vergelijkbaar. En waar een sportteam veel meer met piekbelasting werkt, kent een zakelijk team een veel gelijkmatiger belasting door het jaar heen. Maar de onderliggende vragen die bepalen hoe een basketbalteam of jouw salesteam functioneert, zijn voor mij dezelfde. Dat zijn vragen als ‘halen we op dit moment wel het beste uit elkaar?’, ‘ben ik als manager ook een goede leider?’, ‘hoe maak ik mijn team warm voor dat hogere, gezamenlijke doel?’. In mijn visie zijn er zeven lessen uit het topbasketbal die ik meeneem als ik met jou en jouw team aan de slag ga. Dat zijn deze:
1. Het begint met zelfinzicht: doet iedereen waar hij of zij goed in is?
Wie ben jij? Wat drijft jou? Wat zijn jouw specifieke kwaliteiten die jij inbrengt in het team? Is dat jouw jumpshot of block of jouw salespitch of excel-skills? Maar het gaat ook over onderdelen van het werk waar je niet goed in bent of blij van wordt en er vervolgens voor zorgen dat je daar níet op wordt ingezet. Dat zorgt namelijk voor demotivatie en onderprestatie, terwijl doen waar je goed in bent juist ervoor zorgt dat je excelleert. Ik leerde ook (en zie nog vaak) dat het weinig zin heeft om iemand te laten trainen op de onderdelen waar hij of zij geen interesse in heeft of, ten opzichte van teamgenoten, minder goed in is. Dit leidde slechts zelden tot constructieve gedragsverandering, tot meer werkplezier of een betere teamprestatie. Werk doen waar je vrolijk van wordt, een rol pakken die je past beoordeeld worden op jouw individuele kwaliteiten: dat zorgt voor gelukkige teamleden.
2. Zet je mensen op de juiste plek
Al deze informatie samen bepaalt het beeld van jouw team. Wie zijn de verdedigers of aanvallers, de salestijgers of data-controleurs? Dan is het zaak om het team zo samen te stellen dat de teamleden elkaar optimaal aanvullen. Dit gaat overigens niet alleen over kwaliteiten. Want ieders kwaliteit is ook een potentiële valkuil: gedrevenheid kan doorslaan in drammerigheid, leiderschap in dominantie, kritisch zijn in negativiteit. Deze ‘zachte’ informatie bepaalt hoe je team samenwerkt en waar potentiële conflicten kunnen ontstaan. Daarom is het goed om te weten wat je van je teamleden kunt verwachten: waar zitten iemands sterke en zwakke punten? Zodra teams dit weten, is de basis gelegd voor groei.
3. Bouw je team op vanuit vertrouwen
Een team is altijd meer dan een verzameling van de beste spelers. Een NBA all-star team met alleen maar ego’s en afzonderlijke belangen functioneert maar voor een beperkte tijd en leidt niet zelden tot conflict. Ieder team kan pas functioneren, laat staan excelleren, als er onderling vertrouwen is. Om ervoor te zorgen dat dit er is, moeten mensen met elkaar in contact zijn. Niet over elkaar, maar met elkaar praten. Dit gesprek vindt alleen plaats in een veilige omgeving. Dat is een omgeving waar, vanuit de cultuur en kernwaarden van de organisatie, op een heldere en eenduidige manier gecommuniceerd wordt en waar mensen zich gehoord en gezien voelen. Een organisatiecultuur die daarnaast overeenkomt met de kwaliteiten en normen en waarden van de teamleden zelf.